
5 | “Jij bent die hele meneer, die echte gangster”
De innige vriendschap tussen rappers en criminelen
Kelvin
Samen staan ze op de foto die Lil’ Kleine op zijn Instagram zet. Links Lil’ Kleine. In de ene hand een magnumfles Grey Goose. In de andere hand een fles champagne. Een petje van Dsquared. Rolex om zijn pols. De succesvolle rapper, met een middelvinger naar de camera. Rechts staat Kelvin. Ook een Rolex om zijn pols. Grote tattoos. Twee jongens met hetzelfde leven vol luxe, dure vakanties, grote flessen drank en feesten in het vip-gedeelte van de beste clubs. Maar toch is er een groot verschil tussen Lil’ Kleine en Kelvin. Kelvin is geen rapper. Hij is geen voetballer. Dus waar betaalt hij dat leven van?
Een jaar nadat de foto is genomen, ligt Kelvin ’s nachts op bed in een huis in Amsterdam-Noord. Hij heeft een meisje op bezoek. Ze blijft slapen. Net als Kelvin en het meisje in bed liggen, hoort hij een keiharde knal. Alsof er een bom afgaat. Hij voelt de pijn in zijn oren en hij ruikt rook. Hij hoort geschreeuw uit de gang komen en de slaapkamerdeur vliegt open. Het meisje naast hem gilt. Kelvin wil rechtop gaan zitten, maar de slaapkamer staat vol met gemaskerde mannen, die grote wapens op Kelvin richten. “Politie! Politie! Laat je handen zien,” schreeuwen ze. Kelvin kan niet nadenken, zo snel gaat het.
“Voor hij het weet, ligt hij op de grond, met handboeien om. Hij krijgt een donkere kap over zijn hoofd en twee sterke handen duwen hem naar buiten. Als de autodeur dichtklapt, wordt het stil. ”
Op de achterbank kan Kelvin voor het eerst nadenken: ‘Shit, ik heb een groot probleem’.
Het bed waarin Kelvin lag, ligt namelijk vol met bankbiljetten. Er ligt meer dan een ton. Op het nachtkastje liggen twee pistolen. Geladen. In de rest van het huis ligt meer dan 140 kilo cocaïne. Zo’n grote hoeveelheid drugs kun je alleen kopen als je een ervaren drugshandelaar bent.
In de buurt gaat het verhaal over Kelvins arrestatie heel snel rond. De politie luistert een paar telefoons af. De vriendinnen van criminelen bellen met elkaar: “Kelvin is vanmorgen opgepakt! Deur gebost! Kelvin had zo veel shit in huis. Die ene had barkie ki in die osso, barki!” Met ‘barkie ki’ wordt honderd kilo cocaïne bedoeld, ‘osso’ betekent huis. Kelvin heeft een probleem, zegt de vriendin aan de telefoon: “Die zien we sowieso zes à zeven zomers niet meer.”
Kelvin bestaat echt en het verhaal hierboven is echt gebeurd. Hij krijgt uiteindelijk vijf jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de drugs en de wapens.
Als je goed kijkt, zie je dat de bekendste Nederlandse rappers veel vrienden hebben die crimineel zijn. Niet alle rappers natuurlijk, maar een opvallend aantal wel. De rappers zijn wel trots op hun contacten met criminelen. Ze plaatsen veel foto’s van ze op social media of geven de boeven een rol in hun videoclips.
Lil’ Kleine
Kelvin is niet de enige crimineel rondom Lil’ Kleine, die eigenlijk Jorik heet. Lil’ Kleine laat op Instagram ook het feestje zien dat hij organiseert als zijn vriend Yobel (27) uit de gevangenis komt, waar hij vastzat vanwege een plofkraak. Een beveiliger van Lil’ Kleine was vroeger de lijfwacht van een Turkse drugshandelaar. Voor die drugshandelaar waren veel mensen erg bang, tot hij werd doodgeschoten.
Lil’ Kleine poseert op social media in de armen van Terence, een bekende drugshandelaar, die heel grote partijen cocaïne verhandelt. In Suriname was hij volgens de politie betrokken bij een schietpartij waarbij iemand is doodgeschoten.
Op Instagram doet de rapper een shoutout naar Reda, een crimineel uit Den Haag. Veel mensen in Den Haag zijn erg bang voor Reda, want hij heeft gezinnen overvallen en daarbij veel geweld gebruikt. Twee kleine kinderen zagen hoe hun ouders urenlang waren vastgebonden. Na de overval kregen de slachtoffers foto’s opgestuurd van mannen die feestvierden met de buit. De rechter heeft Reda 12 jaar gevangenisstraf gegeven. Op een filmpje zegt Lil Kleine: “Free Reda, fuck iedereen. Reda, wat ik wel echt jammer van je vind: ik word nog steeds niet op die bezoeklijst van je gezet. Want ben ik nou je echte mattie? Fuck the system. Het is allemaal leugens.” Ook veel andere rappers doen graag een shoutout naar Reda. Zoals Lijpe, Boef, Frenna en Sjaak. Ook voetballer Eljero Elia maakt een filmpje. Hij zegt: “Ik hou van jou papa, jij bent die hele meneer, die echte gangster.”
Djaga Djaga
Rapper Djaga Djaga maakt muziek vanuit de gevangenis. Daar zit hij 18 jaar celstraf uit, want Djaga Djaga, die eigenlijk Jason heet, is gestraft voor een moord. Hij lokte een man, Abderrahim, naar een flat in Amsterdam door te zeggen dat er een feestje was. Abderrahim was zelf ook crimineel en dacht dat Jason zijn vriend was, maar in werkelijkheid stond er een moordenaar te wachten die Abderrahim doodschoot. Jason had de moordenaar via Snapchat verteld dat het doelwit onderweg was. De politie en justitie denken dat Jason geld heeft gekregen voor de moord.
Chivv, Frenna en Jonna Fraser doen gastoptredens op de tracks van Djaga Djaga. Op zijn albumhoes zet Djaga Djaga een shoutout naar een grote groep mannen die in de gevangenis zit.
“Sommigen van die mannen zitten vast voor het doodschieten van een onschuldig slachtoffer, dat toevallig op het verkeerde moment op de verkeerde plek was.”
Lijpe
In een clip van rapper Lijpe speelt een gemaskerde man in een wit joggingpak de hoofdrol. Hij zwaait met een Kalasjnikov. Het is Zakaria (24), die in Utrecht bekend is omdat hij tijdens zijn werk als pizzakoerier iemand heeft neergeschoten, tijdens een ruzie over drugs. Justitie denkt dat Zakaria daarna huurmoordenaar is geworden. De politie denkt dat hij in Utrecht een crimineel heeft vermoord en Zakaria wordt ook verdacht van het doodschieten van Martin Kok. Dat was een blogger die over criminaliteit schreef. Martin Kok was zelf ook een crimineel: hij had twee mensen doodgemaakt.
SFB
De politie denkt dat het geld van rappers soms vermengd raakt met het geld van criminelen. De officier van justitie vervolgt Barry, de oprichter van rapgroep SFB (Strictly Family Business) daarvoor. Volgens de officier van justitie had Barry geld verdiend met misdrijven, maar deed hij net alsof hij dat geld met de rapgroep had verdiend. Doen alsof misdaadgeld eerlijk geld is, heet witwassen. De rechter vond dat daarvoor niet genoeg bewijs was. Toch heeft Barry nu andere zorgen. De officier van justitie vervolgt hem omdat hij zou hebben geholpen bij het vermoorden van een Amsterdamse crimineel.
De leden van SFB hebben zelf in Suriname in de gevangenis gezeten. Drie van hen zaten maanden in de cel omdat zij samen seks hadden gehad met een vijftienjarig meisje. Bij een van de rappers vindt de politie later een pistool. Rapper Frenna van SFB moet begin 2020 een optreden in Suriname afzeggen omdat de politie hem heeft gewaarschuwd dat hij zal worden doodgeschoten als hij daar komt optreden (in zijn eentje, niet met SFB). Hij zegt op social media dat hij ‘met pijn in het hart’ toch maar heeft besloten niet het vliegtuig naar Suriname te nemen. Het is voor de politie weer een bewijs dat sommige rappers te dicht tegen de criminaliteit aanzitten.
Er zijn nog veel meer voorbeelden van rappers die nauwe banden hebben met criminelen. Zo is er rapgroep De Fella’s, waar de politie in de studio een flinke zak cocaïne vond. Een van de leden zit in Duitsland in de cel vanwege een plofkraak. De dj van SBMG was verdachte van een steekpartij. Ook in de drill-scene, een muziekstroming die is overgekomen uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, zijn criminelen actief. Als eigenaar van een platenlabel bijvoorbeeld of als rapper. Ze hebben dan wel een bivakmuts op, maar toch is wel bekend wie dat zijn. We geven niet alle voorbeelden, omdat het anders een veel te lang verhaal zou worden.
Op social media is vaak een leven te zien waarin geld, dure spullen en status heel belangrijk zijn. Ook veel rappers laten die wereld steeds zien. Door zo te pronken met hun criminele vrienden, laten de rappers zien dat het niet uitmaakt hoe iemand zijn geld verdient. De indruk ontstaat dat als je een duur horloge wil kopen, het niet uitmaakt of je daarvoor heel hard werkt of iemand overvalt. Of drugs verkoopt of een moord pleegt.
Het Openbaar Ministerie en de politie maken zich zorgen over dit onderwerp. Zij vinden dat jonge mensen op deze manier het idee kunnen krijgen dat criminaliteit normaal is. Dat het prima is om met misdrijven je geld te verdienen. Jonge criminelen doen het leven na van de rappers. Dat zeggen mensen van de politie, maar ook jongerenwerkers, rechters, officieren van justitie en ouders. Zelfs criminelen zeggen dat wel eens!
“Wat de rappers zich niet lijken te realiseren, is dat de criminele wereld heel gevaarlijk is.”
Er wordt weleens gevreesd dat criminelen de rappers afpersen. Vriendschappen bestaan er bijna niet: er zijn al veel criminelen vermoord door iemand van wie ze dachten dat het hun beste vriend was. Iemand die de criminele wereld goed kent, zegt het weleens zo: “De rappers zijn goudvisjes waar de haaien omheen zwemmen.”
Wat vinden rappers?
Wat vinden rappers hier eigenlijk zelf van? Ze willen er niks over zeggen. Als we het willen vragen, nemen ze hun telefoon niet op en ze reageren niet op sms- en appberichten. Ook hun managers en platenbazen willen niks zeggen. Alleen de advocaat van SBMG en SFB wilde reageren. Ze zegt dat de rappers het vervelend vinden dat ‘continu negatieve zaken uit het verleden worden opgehaald.’
Toch weten we wel ongeveer wat de rappers ervan vinden, want dit verhaal heeft eerder in de krant gestaan en toen waren veel rappers heel erg boos. Dat zeggen ze dan tegen andere mensen.
De reactie is vaak dat ‘haters’ ze geen succes gunnen. Ook spreken ze over racisme. De media besteden alleen aandacht aan hiphop als het negatief is, zeggen ze. Bovendien begrijpen de media niet dat muziek juist een kans biedt om uit de criminele wereld te ontsnappen. En hoe zit het met de vrijheid van meningsuiting: als iemand in zijn teksten rapt over criminele zaken wil dat toch niet zeggen dat hij crimineel is?
Omdat die argumenten zo vaak terugkomen, zullen we er hier iets over zeggen. Dan kun je zelf bepalen wat je ervan vindt.
Een beetje gek is het wel dat de rappers zo boos worden. Ze zetten foto’s van hun criminele vrienden toch zelf op social media? De rappers willen juist dat mensen zien dat ze met criminelen omgaan. Dus waarom dan zo boos als daar aandacht voor is?
Rappers zeggen weleens dat de media racistisch zijn. Het zou natuurlijk heel erg zijn als dat zo was. Maar voor dit verhaal is helemaal geen rekening gehouden met huidskleur of afkomst. Want dat maakt niets uit. Sommige jongens in het stuk zijn in Nederland geboren, anderen hebben Noord-Afrikaanse wortels. Weer andere artiesten hebben een Surinaamse, Afrikaanse of Antilliaanse afkomst. Of van alles door elkaar. De rapscene is heel divers en daar maakt niemand onderscheid op huidskleur of afkomst als het gaat om hoe goed hun muziek is. Dat onderscheid wordt ook niet gemaakt als het gaat over de rappers en hun criminele vrienden.
Het klopt helemaal dat rappers in hun muziek alles mogen zeggen wat ze willen. De vrijheid van meningsuiting en de vrijheid om kunst te maken is heel erg belangrijk. Vandaar dus dat in dit verhaal niks staat over de teksten van de rappers.
“Het klopt ook dat muziek een kans biedt om aan de criminele wereld te ontsnappen. Maar waarom blijven rappers dan wel zo graag uitstralen dat ze criminele vrienden hebben? Is dat dan niet juist de wereld waaraan ze willen ontsnappen?”
Er is in de Nederlandse kranten en op radio en televisie heel veel aandacht voor Nederlandse rap en hiphop. Dezelfde jongens die klagen dat de media alleen negatief over hiphop schrijven, hebben in diezelfde media vaak interviews over hun muziek gegeven. Daarbij gaat het over de muziek, de rappers, hun levens en hun succes. Er zijn zelfs meerdere boeken verschenen over de Nederlandse hiphop. En terecht! Maar dan mogen ook andere, minder leuke aspecten worden belicht.
Dat alleen hiphop kritiek krijgt, klopt niet. Journalisten maken ook artikelen over Ajax-voetballers die heel goede banden hebben met gewelddadige hooligans of over zogenaamd nette zakenlieden in dure pakken die zaken doen met criminelen.
De rappers kunnen natuurlijk zeggen dat het ze niks uitmaakt dat hun vrienden crimineel zijn. Of dat hun vrienden er niks aan kunnen doen omdat ze uit een slechte buurt komen. Daar zit wat in: niet iedereen krijgt dezelfde kansen in het leven.
Maar ze mogen niet de ogen sluiten voor de slachtoffers. De mensen wier huis is opgeblazen bij een plofkraak. De familie van iemand die is doodgeschoten. Of de mensen uit Zuid-Amerika die worden gedwongen om in hun lichaam drugs te smokkelen. Of de kinderen die hebben gezien hoe hun ouders werden vastgebonden bij een overval.
De rappers zijn natuurlijk niet verantwoordelijk voor wat andere mensen doen. Maar door die criminelen te verheerlijken, lijkt het bijna normaal om heel ernstige misdrijven te plegen om aan geld te komen.
Om over na te denken
Vind jij het erg als een rapper op social media trots selfies post met criminele vrienden?
Hebben mensen in jouw omgeving het idee dat het normaal is om heel veel dure spullen te bezitten en heel veel geld te verdienen? Maakt het uit hoe dat geld is verdiend?
Moet mijn favoriete voetballer door zijn club worden bestraft na een shout out op social media naar een crimineel die een gezin heeft gegijzeld?